Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
[...] się ilości IGF-1, w jednym z badań przy dawce 2,5 mg w ciągu 28 dni zmniejszył IGF-1 o 15%). Po 10 dniach stosowania exemestane u młodych mężczyzn: o 12,5± 11,1% spadła ilość IGF-1 (dawka 25 mg). Hipertroficzne efekty podawania IGF-1 są dobrze udokumentowane u zwierząt i w badaniach na liniach komórkowych. Ekspresja IGF-1 zwiększa się u [...]
Wybór aminokwasów do zastosowania okołotreningowego czasem bywa utrudniony przez szeroki asortyment produktów. Proporcje poszczególnych składowych, ich pochodzenie czy ilość dodatków funkcyjnych sprawia, że nie wiemy co w końcu powinniśmy stosować i o jakiej porze. Ranking ma za zadanie nieco przybliżyć topowe produkty na rynku polskim, tak aby [...]
[...] wzrostu. W końcu połączenie białek i węglowodanów stłumiło odpowiedź ze strony hormonu wzrostu. Rola tarczycy Z redukcją masy ciała wiązałbym raczej tarczycę (wpływ T4, T3), ilość masy mięśniowej (co podwyższa wydatek energetyczny) oraz dietę z ujemnym bilansem kalorycznym. Zresztą GH to bardziej prohormon, aktywny jest raczej IGF-1 i tu zła [...]
Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach. Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]
[...] stężenia kwasu moczowego, obwodu talii ani triglicerydów. Należy pamiętać, iż synteza tłuszczu w wątrobie przebiega bardzo sprawnie właśnie ze źródeł cukrowych, co zwiększa ilość trójglicerydów => zwiększone odkładanie tkanki tłuszczowej i otyłość „podawanie dużych ilości fruktozy szczurom przez 8 tygodni powodowało wzrost stężenia [...]
[...] De Mairana. Sprawa nie jest niestety taka prosta i jednoznaczna. Po pierwsze chodzi o to, czy dana osoba ma dużo, czy mało tkanki tłuszczowej. Zupełnie inaczej na tą samą ilość węglowodanów, białek i tłuszczy reagują osoby odtłuszczone, o normalnej tolerancji glukozy, a osoby z początkami cukrzycy, nadwagą, czy otyłością. Wydzielanie różnych [...]
[...] zmniejszenie się siły mięśniowej było nawet kilkanaście pkt % wyższe. Wniosek: co prawda mężczyźni spożyli dużo alkoholu, ale z innych badań wynika, że nawet niewielka ilość etanolu nie jest sprzymierzeńcem sportowca. Podsumowanie Najlepszym środkiem anabolicznym jest dieta. Jednak nie będzie skuteczna dla wzrostu mięśni bez właściwego, [...]
[...] węglowodanów. Znów celowo upraszczam temat, gdyż w wielu rodzajach diety dodatkowo stosuje się rotację węglowodanami w dni treningowe oraz nietreningowe, a także zmienia się ilość węglowodanów np. w okresie bezpośrednio po zakończeniu ćwiczeń siłowych czy interwałowych. 100 g piersi z kurczaka bez skóry ma ok. 21.8 g białka, czyli 257 g białka [...]
[...] się tłuszczu, hipercholesterolemią i uszkodzeniami mięśnia sercowego! Mało tego, trenbolone w odróżnieniu od testosteronu zmniejszał: odkładanie się tłuszczu wisceralnego, ilość trójglicerydów, hiperinsulinemię oraz lepiej chronił serce szczurów. Co najciekawsze, trenbolone spowodował istotnie mniejsze włóknienie mięśnia sercowego oraz wzrost [...]
DHEA – Pradesterone, Hydroxyandrosterone, 3β-Hydroxy-5-Androstene-17-one – wielu reklamuje ten androgen nadnerczowy, jako cudowną pigułkę. Kiedyś na łamach t-nation pojawił się np. artykuł o DHEA: „Cudowny środek dla kobiet”. Czy faktycznie DHEA przynosi aż tak spektakularne rezultaty? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. DHEA a regeneracja [...]
[...] lub chorobę wieńcową?" - skoro te osoby nie brały udziały w eksperymencie? 3. Badania bazujące na ankietach budzą masę wątpliwości, chociażby: bardzo wiele osób przecenia ilość zjadanych przez siebie „zdrowych pokarmów” (np. warzyw), a w ogóle nie wykazuje żywności postrzeganej jako „zła” (ciasta, hamburgery, kebaby, pizza, drobne solone [...]
[...] i nawodnieni. Według historycznego badania Elizabeth G. Frame po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) do 8 h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). I teraz krytycznie zastanów się, jakie ma znaczenie, czy jesz regularnie co 3 godziny lub dostarczasz [...]
[...] odwrotnie - dieta wysokowęglowodanowa chroniła mięśnie, jednak też miała wpływ na supresję wykorzystania tłuszczów. U mężczyzn dieta bogata w węglowodany spowodowała, iż ilość zużytego tłuszczu spadła z ~13.4 g do 8.7 g, czyli o 35.1%! Ilość rozbitych mięśni wzrosła dwukrotnie z ~10 do 23.6 g, za to ilość wykorzystanego glikogenu wzrosła z [...]
[...] a otrzymamy dokładne informacje co do ilości zawartych białek, tłuszczy i węglowodanów. Dobrze kontrolować przynajmniej podaż kaloryczną każdego dnia, aby było wiadomo, jaka ilość jedzenia nam służy. W miarę możliwości warto trzymać się stałego menu. O czym należy pamiętać? Budowanie masy mięśniowej wymaga od nas, aby jeść więcej kalorii [...]
[...] wspomaga nasz organizm w radzeniu sobie z nadmiarem wolnych rodników. Dotyczy to również stresu wywołanego treningiem. Jednak podobnie jak w przypadku innych antyrodników, ilość może decydować o końcowym efekcie. Witamina C stosowana w odpowiednich dawkach będzie działała przeciwutleniająca. Jednak, jeśli dawka będzie zbyt wysoka, witamina C [...]
[...] 1 minuta odpoczynku) oraz trening siłowy (4 serie półprzysiadów z ciężarem 80% maksymalnego). Pobrano próbki krwi przed oraz po treningu. Suplementacja nie miała wpływu na ilość powtórzeń i objętość w ćwiczeniach siłowych. Podsumowanie: stosowanie węglowodanów nie musi znaleźć przełożenia na wydolność w pracy krótkotrwałej, z kolei nasilony [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
Stan zapalny w organizmie może być korzystny dla wyniku sportowego, mówimy wtedy o chwilowym zjawisku, które jest potrzebne dla wywołania adaptacji. Zwalczanie podobnego „zapalenia” (np. przy zastosowaniu NLPZ np. aspiryny, ibuprofenu; dużych dawek witamin A,C,E) szkodzi adaptacjom fizjologicznym zachodzącym po zakończeniu sesji zarówno w [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]